Napelemmel spórolhatunk színházjegyre is

Apukám kertes házban lakik, a szomszédjai pedig tipikusan a gazdag, mindenünk megvan családot testesítik meg. Alapvetően jófejek, de mindig hencegni akarnak valamivel. Most éppen azzal, hogy ők rengeteget járnak színházba, meg moziba, persze a VIP részlegre. Mivel a húgom nagy színház mániás apukám csőrét bökte a dolog, hogy ő is el akarja vinni sokszor a tesómat, így hát egyszer rákérdezett konkrétan, hogy mégis, miért van, hogy egyre több mindent engedhetnek meg maguknak, mikor odaköltöztek még egy átlagos család voltak. Erre a válasz egyszerű volt, csupán elkezdtek spórolni. Ennek egyik alapja, hogy lecserélték a fűtőberendezéseket hőszivattyúkra, áramot pedig napelemmel szereznek.

Persze nekik sem volt mindenre pénzük, az interneten találtak egy honlapot, ahol megismerték, hogy milyen napelem pályázat van, aminek a segítségével beruházhatnak ők is egy napelemre. Mint kiderült, az állam egyre inkább támogatja a családokat és vállalkozásokat a megújuló energiaforrásokban és felújításokban, így jóval egyszerűbb pénzt szerezni hozzá.

Kezdjük a vállalkozásokkal, akiknek talán még kedvezőbb a helyzetük a családokénál, hiszen vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. Ezt gondolom a legtöbben tudják mit jelent, elnyerünk egy összeget, amit nem is kell visszafizetnünk, szabadon felhasználhatjuk, ha napelemmel szeretnénk megoldani az energiaellátásunkat. Ha valaki szeretne rákeresni, akkor a Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak pályázatot kell keresnie, ez a pontos címe. Persze vannak azért kritériumok is, például, hogy minimum 1 maximum 2 millió forintnak megfelelő segítséget lehet kapni. A kapott összegen felül, a többi kivitelezést és egyebet saját pénzből, azaz önerőből kell finanszírozni.

A napelem rendszer teljesítményhez is kötött, az értéke nem haladhatja meg 200 ezer forint / kWp-et, de az összes elszámolható költség 100 százalékát megkaphatjuk. A határidőről idén már nem érdemes beszélni, hiszen szeptemberben lejárt, de akinek saját vállalkozása van érdemes lehet figyelnie ezeket a napelem pályázatokat.

Van azonban egy ennél is népszerűbb pályázat, mely a 15 kWp-nél nagyobb teljesítményű napelemek kiépítésére vonatkozik, szintén a vállalkozásoknak, ennek a neve, Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása. Mint a címéből is kiderül, nem csak és kizárólag napelemekre szól, hanem a legtöbb megújuló energiaforrás kiépítésére.

Ennek az esetében minimum 3, maximum 100 millió, vissza nem térítendő forintot lehet elnyerni. A már említett nagyobb teljesítményű napelemekre lehet használni és a többi költséget itt is saját zsebből kell állni.

A szomszéd egyébként vállalkozó, így saját cégénél is használta a fentebb leírt pályázatot, de ami most nekünk fontosabb az a családoknak, magánszemélyeknek szóló segítség. Ez egészen konkrétan egy 0 százalékos hitelt jelent. Először magam sem tudtam ez mit jelent pontosan, de a weboldalon ott volt a pontos leírás. A Magyar Fejlesztési Bank által kínált 0 százalékos hitel, tulajdonképpen egy kamat nélküli kölcsön. Megkapjuk a pénzt a felújításra, majd ugyanakkora összeget fizetünk vissza. Nem húznak le minket, nem kell előtörlesztési és szerződésmódosítási díjat sem fizetnünk, ahogy kezelési költséget és rendelkezésre tartási jutalékot sem. A családoknak jelenleg nincsen olyan vissza nem térítendő támogatásra lehetőségük, mint a vállalkozásoknak, de ez a kamatmentes hitel is hatalmas esély, amivel élni kell, ha valakinek nincsen óriási alaptőkéje, de mégis szeretne napelemet építtetni. A pályázat címe a Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel. A magyar családok, társasházak és lakásszövetkezetek pályázhatnak rá, hogy kedvező körülményekkel tudják felújítani ingatlanjaikat. Minimum 500 ezer és maximum 10 millió forintot lehet megpályázni, ehhez 10 százalék önerő szükséges és maximum 20 éven belül kell visszatéríteni a hitelt.

Tényleg azoknak a legideálisabb, akiknek nincsenek millióik, hogy napelemre ruházzanak be. Attól nem kell félni, hogy ne tudnánk törleszteni, hiszen a napelem által kiváltott villanyszámlákból ez megoldható. Az oldalon nagyszerűen leírták, hogy milyen is ez a hitel, mintha egy barátunk, vagy családtagunk kifizetné nekünk előre az egészet, majd mi szép lassan, ahogy tudjuk visszaadjuk neki, mindenféle többlet nélkül.

A kérdés persze felmerült bennem, hogy ez miért jó a magyar államnak, de erre is választ kaptam. A pályázatok java része természetesen uniós pénzekből jöhetnek létre, az Európai Unió pedig meghatározott magának egy számot, hogy hány éven belül, az általa felhasznált energiának hány százaléka kell, hogy megújuló energiaforrásból származzon. Ebben van a jövő, az EU ezért próbál erre építeni. A gazdasági szempontok is fontosak természetesen, de a környezetvédelem is egyre nagyobb mértékben kerül előtérbe. A hagyományos, fosszilis energiaforrások nemcsak, hogy kifogyóban vannak, de nagyon károsítják a bolygónkat, így valamit lépnie kellett Európának is és persze ebből kifolyólag Magyarországnak is. Tartani kell a lépést, fel kell készülni a változásra és az átállásra, így motiválni kell valahogy a vállalkozásokat és a magánszemélyeket is. Nem csak a gyakoribb színházba járás lesz tehát elérhető, ha napelemre vagy megújuló energiaforrásokra váltunk, hanem a környezetünket is védjük.

A 2021-es pályázatokról egyelőre nem sokat tudni egyébként, várhatóan 2021 júliusában lesz elérhető. Ami viszont biztos, hogy nagyon gyorsan kell cselekednie és jelentkeznie annak, aki napelem pályázatot szeretne, hiszen Pest megyében villámgyorsan kimerült a keret, így jelenleg szünetelnek is ezek a pályázatok. Egyre nagyobb tehát a kereslet az efféle modern dolgokra, így jó, ha észnél vagyunk.

Alaposabban is elkezdtem olvasgatni egyébként a napelemekről, a honlapon rendes leírást kaphatunk, hogy miért jó a napelemet választani. Bevallom őszintén, én nem tudtam megmondani, hogy mi a különbség a napelem és a napkollektor között. Mint kiderült, a napkollektorral a vizet tudjuk melegíteni csak, míg a napelemmel áramot termelünk. Márpedig, ha okosan belegondolunk, rájövünk, hogy árammal a vizünket is tudjuk melegíteni, így a kettő közül mindenképpen napelemet éri meg felszereltetni.

napelem pályázat

Az éjszakai áram kérdésre is választ kaptam. Ugyebár, ha napelemünk van, nem a szolgálatótól vesszük az áramot, viszont a Nap csak nappal süt értelemszerűen, így a napelemünk akkor fog energiát termelni nekünk. Ezek a szerkezetek jóval több energiát hoznak létre, mint amennyire szükségünk lenne, így a felesleget vagy akkumulátorokba tölthetjük, ami macerásabb is az élettartamuk sem az igazi, vagy a szolgáltatónak adhatjuk el. Ha az áramszolgáltató hálózatába áramot táplálunk, azért ő köteles fizetni. Éjszaka pedig „megvehetjük” azt a mennyiséget, amiért pénzt kaptunk, így év végén jó esetben egy nullás számlát állítanak majd ki nekünk.

Ami a megtérülést illeti, általában egy napelem 8-10-éven belül visszahozza az árát azzal, hogy nem kell havi villanyszámlákat fizetnünk. Sőt, ha elektromos fűtésre váltunk, meg minél több elektromos készülékre otthon, akkor még többet spórolhatunk. Egyébként nagyon jófejnek tartom ezt a sporoljnapelemmel.hu oldalt, hiszen az otthoni egyszerű takarékoskodáshoz is nagyszerű tippeket adnak, a villany lekapcsolásán túl is. Érdemes körbe nézni!

A napelemünk romlása miatt sem kell aggódnunk, ugyanis, ha náluk szereltetünk be ilyen szerkezetet, akkor biztos, hogy minőségi terméket kapunk. Például az általuk is forgalmazott Shap Solar garantálja, hogy 25 év múlva is minimum a gyári teljesítményének a 80 százalékával fognak működni a napelemei. Tehát ez nem csupán termékgarancia, hanem teljesítménygarancia.

Jó sok időt el lehet tölteni a honlapon, rengeteg hasznos leírás, információ és tipp is van a témával kapcsolatban. Könnyen, lehet, hogy apukám is pályázni fog egy ilyen támogatásra és a akkor a spórolt pénzből ő is egyre többször viheti majd a húgomat színházba.