A program: színház, vacsora és napelemek

Nemrég a családom kitalálta, hogy menjünk el közösen egy színházi előadásra. Őszintén boldog voltam, mert nagyon ritkán jutok el, pedig imádom a színdarabokat. Szerintem utoljára még gyerekként voltam ebben a színházban, de emlékeim szerint szuper volt. A családom viszont minden évben többször elmegy egy-egy előadásra, amiért bevallom, kicsit irigy vagyok, de persze mindenkinek arra van ideje, amire szakít…

Az előadás után beültünk egy étterembe vacsorázni és beszélgettünk. Anyáéknak éppen százfelé vannak a gondolataik, mert egy nagyobb felújítás kellős közepén vannak. Ekkor mesélték el, hogy rábukkantak egy nagyon jó lehetőségre, amit mindenképpen szeretnének megragadni. Az a neve, hogy napenergia plusz program, ami egyfajta támogatás a családok számára, akik szeretnének napelemeket telepíteni otthonukba. Azt mondták, hogy nagyjából 15.160 háztartás veheti igénybe majd ezt a támogatást, így érdemes minél előbb lecsapniuk majd a lehetőségre.

napenergia plusz pályázat

A weboldaluk szerint a támogatás maximális összege 5 millió forint, ami nem kevés, de persze ehhez szükség lesz némi önerőre is. Mivel ez egy vissza nem térítendő támogatás, ezért azon sem kell aggódnunk, hogy hogyan is fizetnénk vissza a kapott összeget, sikerrel pályázunk. Körülbelül a költségeknek a 66%-át fedezi a vissza nem fizetendő rész, ami szerintük egy szuper lehetőség és őszintén, én is így gondolom. Mindig is arról beszéltek, hogy szeretnének önellátóak lenni és mindent, amit lehetséges megtermelni saját maguknak. Vannak már tyúkjaik, disznóik és még tehenük is és a boltban csak a legszükségesebbeket veszik meg, amit nem tudnak saját maguk előteremteni. Szerintem ez nagyon jó dolog és látva, hogy milyen boldogan meséltek erről a programról, remélem, hogy bele is vágnak.

Meséltek egyfajta hibrid napelemes rendszerről is, ami pedig azért nagyon jó (a napenergiapluszprogram.hu oldal szerint is), mert azt az energiát, amit megtermelnek, a rendszerük akkumulátorokra is töltheti. Ezen a módon, később, például éjszaka, az akkumulátorokról fel lehet használni az energiát és nem a szolgáltatótól kell megvásárolni. És mivel a “felesleges” energia náluk marad, így nem is kell az állam által meghatározott áron eladniuk.

Mivel a napenergia plusz pályázat egy olyan támogatás, amire gyakorlatilag bárki jelentkezhet, nem érdemes sokat agyalni rajta, nehogy beteljenek a helyek. Még sorházak, ikerházak és legfeljebb 6 lakásos társasházak lakói is pályázhatnak. Legyen az bárhol, a lényeg, hogy a fizikai tér megengedje a napelemek telepítését. Azt is elmesélték, hogy van lehetőség visszahívást kérni a Napenergia Plusz Programos honlapról, amit nagyon szeretnének, hogy minél jobban tájékozódhassanak a témában. Emellett ajánlat kérésre is van ott lehetőség, ami azért nagyon fontos, mert el tudják mondani, ha van bármi olyan probléma, ami miatt nem nyerhetnék meg a pályázatot. Így még időben lehet változtatásokat végezni, hogy az adott ingatlan is alkalmas legyen a napelemek telepítésére.

A napenergia plusz program pályázatára a jelentkezés egyáltalán nem bonyolult. Emiatt nem is izgulok, mert a szüleim nem nagy számítógépguruk, de ahogy néztem, ezzel még nekik sem lesz gondjuk. A honlapon láthatóan fel van tüntetve, hogy hová kell kattintani a jelentkezéshez. Ott már csak pár adatot kell megadni és meg is tettük az első lépést…

Az igazság az, hogy anyáék nagyon izgatottak és szerintem mindenképpen le fogják adni a jelentkezésüket, csak előbb még minél több információt meg szeretnének tudni az egészről. Amellett, hogy imádok időt tölteni a családommal, olyan jó, hogy ilyen hasznos dolgokat tudhatok meg, mert ha egyszer odajutok én is mindenképp szeretnék majd az önellátó életmódra törekedni!