Új év, új lehetőségek – az online szórakozástól a napelemekig

Már másfél éve annak, hogy megnéztem életem első online színházi előadását. Akkor még furcsa volt, hiányzott az igazi, élő atmoszféra, de ennek is megvannak a szépségei. Imádjuk a színházat, de mindig bántuk, hogy kevés társulat csak kevés előadását élvezhetjük, így, hogy itt élünk a Balaton fölött. Mindig is szerettük volna több színház minél több darabját megtekinteni. És a koronavírus idején az volt az egyetlen jó dolog, hogy sokan elkezdték elérhetővé tenni az interneten a darabjaikat. Így hiába az élő varázs elvesztése, sokkal több mindent látunk és nagyon évezzük így is.

De nem csak ezt változtatta meg a járvány számunkra. Kijjebb költöztünk, közelebb kisvárosunk határához, egy családi házba, és épp azt nézegetjük, mennyire megéri már a napelem-technológia (ha már családi házunk lett, miért ne?). Az ötlet onnan jött, hogy a munkahelyemnek is helyszínt biztosító irodaház is szereltetett már napelemeket, tőlük pedig azt hallottam, hogy velük nagyon könnyű együttműködni ilyen téren, és komoly tapasztalattal rendelkeznek: https://napelemesrendszerek.info. Egy ideje már böngészgetem ezt az oldalt, ezért kezdem kicsit bennfentesnek is érezni magam. Azzal is képben vagyok például a “napelemes pályázat” témakörén belül, hogy ideiglenesen sok ilyen szünetel ugyan, de várhatóan, idővel mindig több, új hitelprogram is indul, vagy újraindul, és egyéb lehetőségek is kínálkoznak ilyen téren.

Ha valamilyen terület, technológia bizonyos idő elteltével annyira kiforrja magát, hogy professzionalizálódik, ezáltal pedig idővel elkezd elterjedni, azt leginkább azzal mérhetjük, hogy minél jobban hozzáférhetővé válik szélesebb rétegeknek. Én, bevallom őszintén, az utóbbi években kicsit lemaradtam a tekintetben, hogy a különböző, megújuló energiatermelési módok mennyire elterjedtek, és már az átlagfelhasználó számára is vannak köztük könnyen elérhetők, mint amilyen a napenergia. De a napelemesrendszerek.info tényleg felzárkóztatott.

Korábban azt hittem, bizonyos háztartások, akik kisfogyasztókként hátránnyal rendelkeznek, ki vannak zárva ebből (például a felvehető támogatások köréből), pedig, ha ellátogat az ember a fent említett és linkelt weboldalra, láthatja, hogy a napelemes pályázattól a megfelelő szakemberekig már minden elérhetővé vált, hogy bárki nekivágjon. Már nem kell azután érdeklődnünk, ki ismer bárkit, aki annak a tudásnak a birtokában van, hogy miként lehet napelemes rendszereket telepíteni, szerelni, hogyan kapcsolható össze ez a helyi áramszolgáltató rendszerével stb. A napelemesrendszerek.info azt garantálja, hogy éljünk bár az ország bármely pontján, ha kitöltünk egy pofonegyszerű űrlapot, biztosan kiközvetítenek hozzánk megfelelő szakembert, és fogunk kapni árajánlatot. De utána is olvashatunk náluk, kW-os rendszerekre lebontva, hogy milyen várható költségeknek nézhetünk elébe, és azok mennyi idő alatt térülnek meg. Legalábbis hozzávetőlegesen. Mert minden a helyszínen dől el. Meg kell bizonyosodni róla, hogy megfelelő-e a ház tájolása, nem fog-e semmi árnyékolni stb.

Tájékozódni ezért éppúgy ajánlom a fenti oldalt, mint konkrét lépéseket tenni afféle, hogy fogyasztókból egyben termelőkké váljunk. Ne csüggedjünk, hogy így az év elején nem indult még újra minden napelemes pályázat, mert ami késik, nem múlik. Még csak január van, kapkodni nem érdemes, tájékozódni viszont mindenképpen!