Egynyári kaland

Nyáron történt, amikor is jómagam és az egyik kedves barátom felkerekedtünk, és stoppolni kezdtünk Budapestről. Az indulás pillanatában még konkrét célunk nem volt, viszont kalandvágyunk annál több. Ki is álltunk az autópálya bekötőútja mellé, és körülbelül tizenöt perc várakozás után fel is vett minket, és nem is akárki. Egy teherautó állt meg, benne egy középkorúnál valamivel idősebb férfivel, aki kedvesen kérdezte merre tartunk, viszont a cél tudatának hiányában csak annyit tudtam mondani, hogy ’Amerre maga’, amin mosolygott egyet, mi beszálltunk és már úton is voltunk.

Meglepő fordulat

Mint kiderült, a Szigligeti Színház egyik munkatársa volt, és a budapesti raktárból vitt díszletelemeket, így a mi végállomásunk is kikristályosodott. Érdeklődni kezdtünk, hogyan is működik ez a fuvarozás, mióta foglalkozik ezzel, ő pedig készséggel mesélt nekünk. Megtudtuk, hogy mindig a színház vonzotta igazán, gyermekkorában, szigligeti lakosként rengeteget jártak az ottani előadásokra, olyannyira, már általános iskolás korában bérletet váltott, ezt a szokását azóta is tartja. Így történt, hogy állást is itt vállalt, a társulatnál először, mint műszaki munkatárs, a későbbiekben, a mai napig pedig mint színpadmester. Csodálkoztunk, kiszámíthatatlan a sors, kivel-mivel nem hozza össze az embert.

Nem hagyott nyugodni a kíváncsiság, megkérdeztem, ha ilyen régóta dolgozik már a társulatnál miért pont rá esett a választás, hogy segítsen díszleteket fuvarozni, mire válaszolta, az utóbbi időben voltak hiányosságok az adminisztrálást illetően. Főként a menetlevél és az útnyilvántartás kisteherautó esetén a Roadrecord nevű céget kellett volna megkérniük s dokumentumok pontos vezetésére. Elmagyarázta, hogy az autó csupán lízingelt, és menetlevélen kívül mást nem lenne kötelező jegyezniük, viszont az útnyilvántartás precíz adminisztrálásával akár 100%-os ÁFA visszatérítés is igényelhető, ezért fontos odafigyelniük rá.

Ekkor jutott eszembe, amit a napokban láttunk a barátommal, a roadrecord.hu pont ilyen és hasonló szolgáltatásokkal könnyíti meg felhasználói életét, mivel a menetlevélben kötelezően feltüntetendő adatokat, úgy, mint a kilométeróra állása, a gépjármű forgalmi rendszáma, típusa, vagy esetleg az indulás helye és időpontja online vezeti, így bármikor, bárhol elérhető. Ennek hallatára felcsillant a szeme sofőrünknek, ezért folytattam.  Az általuk nyújtott szolgáltatás széleskörű, az olyan problémákra, amibe a Szigligeti Színház színpadmesteri is ütközött tökéletes megoldás, mivel egyáltalán nem mindegy, hogy a vezetett dokumentum menetlevél vagy útnyilvántartás kisteherautó esetén.

Menetlevél vagy útnyilvántartás kisteherautó esetén? – RoadRecord

Mivel utóbbival ÁFA visszatérítés igényelhető, fontos, hogy naprakész és tűpontos legyen, és nem utolsó sorban NAV biztos. A menetlevél vagy útnyilvántartás kisteherautó esetén a roadrecord által nyújtott megoldások mind ilyenek, az útnyilvántartásuk valós időben, Google Maps-ből vett adatokkal automatikusan tölti ki az útnyilvántartást, így biztosan hibamentes lesz, és már nem kell többet bajlódni a menetlevél vagy útnyilvántartás kézi vezetésével. Ezek mellett, ami szintén elengedhetetlen bárminemű fuvarhoz, és mivel jelen esetünkben sem csupán egy alkalomról van szó, fontos szerepet játszik, fogyasztási norma kalkulátor is szerepel a szolgáltatásaik között, amely, mint tudjuk, költségoptimalizációhoz jelentős. Egyszóval teljeskörű megoldást nyújt útnyilvántartáshoz, és minden ahhoz kapcsolódó adminisztratív jellegű feladathoz. Nagyon tetszett neki minden, amit felsoroltunk, nem is hallott még hasonló szolgáltatásról, szinte látszott, ahogy csillog a szeme.

Ekkor már a Balatonhoz értünk, láttuk ahogy kéklik a hatalmas víztömeg. Az idő is csodás volt, sütött a Nap, felhőt a távolban sem láttunk. Ahogy megérkeztünk, az utazásért felajánlva segítettünk lepakolni a színpadelemeket a teherautóról, váltottunk még pár szót a nyári szezonról, majd elköszöntünk. Ki hitte volna, mondtam a barátomnak, majd betértünk egy étterembe, lévén már lassan délután, ennünk kéne valamit.