Klíma árak kiderítése – na ez igazi művészet lehet!

Bárhogy is próbálkozok, a klíma árak kiderítése valahogy nem akar nekem összejönni. Külön a berendezéseket ki tudom deríteni, hogy mennyibe kerülnek, meg egy-egy esetben a tervezés és beszerelés, de annyira egyediek az esetek, más és más összeállításra van szükség a különböző ingatlanoknál, hogy egy általános ár lista nincs erre. Inkább ajánlatot kell kérni mindenhol.

Mennyivel egyszerűbb ebből a szempontból a színház világa, ott csak fogom magam, rákattintok a weboldalon, hogy vennék egy jegyet, kiválasztom, hogy melyik kategóriából szeretném és kész, már az enyém is. Persze csak azután, hogy ténylegesen kifizettem. De nincs zsákbamacska, egyértelmű, hogy mi mennyibe kerül, nem kell ajánlatot kérni és minden csak pár kattintás.

Na, hát a klíma árakkal is ez a helyzet, bizonyos szempontból. Maguknak a berendezéseknek az árai elérhetők és nem titkosak, csak egyszerűen annyira különböző egy-egy ingatlan kialakítása, hogy nem lehet találomra megmondani, hogy ott milyen rendszer lesz a nyerő. Főleg úgy, hogy sok esetben azért egész komoly átalakításokra is szükség van. Ezt meg aztán főleg nem lehet megbecsülni előre, hogy ez mennyire lesz vészes az adott területen. Szóval ezért annyira összetett ez a kérdés és ezért is tartom valamilyen szinten művészetnek a klíma árak kiderítését. De persze ez sem lehetetlen.

Ha felmegyünk a klimaglobal.eu weboldalára, ami egy klímás cég, akkor ott rögtön szembe is találhatjuk magunkat a megoldással: ajánlatot kell kérni. Ez mindennek a kulcsa, hiszen ekkor derül ki az igazán, hogy mire van lehetőség – mind a megvalósítás oldalán, mind pedig a mi oldalunkon anyagilag. Mert hogy azért ez nyilván nem egy olcsó mutatvány, főleg ha esetleg még bele is kell kicsit matatni a környezetbe.

Igazán akkor éri meg szerintem klímát beépíteni, hogyha már adottak az olyan körülmények, ami lehetővé teszi ennek a gazdaságos működését. Tehát például ha napelemekről kapja az áramot, az nem egy rossz dolog. Szerintem minden ilyen lehetőséget érdemes kihasználni, főleg, hogy az utóbbi időben elég sok pályázat is van ilyen területen.

Ha viszont már ott tartunk, hogy kell a klíma, nem árt tudni, hogy egyáltalán mikből lehet válogatni. Na most, a klimaglobal.eu ebben a kérdésben is a segítségünkre van, hiszen ezek az információk sincsenek elrejtve az oldalukon. Ha az összetettsége szempontjából nézzük a klíma berendezéseket, akkor megkülönböztethetünk mono és multi klímákat. A nevéből is ki lehet következtetni, hogy az egyikhez több egység fog tartozni, míg a másikhoz csak egy darab. Ezt persze bizonyos részben mi is eldönthetjük, de mindképpen érdemes a szakértő véleményét kikérni a kérdésben.

Egy másik szempontból nézve pedig választhatunk oldalfali klímát, parapet kivitelt, légcsatornázható rendszert, mennyezeti berendezést és egyszerű, padlóra állítható, mobil klímát is. Bár azt, hogy az egyes típusok közül melyik lenne az adott körülmények között a legjobb választás szintén a szakember tudja igazán, azért bizonyos típusokat mi magunk is kizárhatunk. Például ha beszereltetni akarjuk az eszközt, akkor biztosan nem fogunk mobil klímát venni. Nyilvánvalóan árban is nagy különbségek lehetnek az egyes típusok között, de ez is hihetetlenül specifikus és változik a körülményeknek megfelelően.

Ha tehát érdekelnek a klíma árak, akkor a legjobb döntés, amit tehettek, az még mindig az, hogy küldtök egy ajánlatkérőt a klimaglobal.eu oldalán, mert ez még nem kerül semmibe és mégis rengeteg információra szert lehet tenni belőle. Ami az árakat illeti meg aztán pláne…