Ebből a gyerekből tuti művész lesz – de azért nem árt, ha máshoz is ért

A férjemmel mind a ketten rajongunk az előadóművészetekért. Amikor még nyitva voltak a színházak, szinte minden második hétvégén elmentünk megnézni egy-egy előadást. Már alig várjuk, hogy újra kinyissanak! Én inkább a drámákat szeretem, de a párom a komédiákat kedveli igazán. Néha éppen ezért nem is volt egyszerű kiválasztani, hogy melyik előadásra üljünk be. De szerencsére soha sem fulladt veszekedésbe ez a téma, mert mindketten nyitottak vagyunk a másik ízlésére. Végül is, nem kell mindig a dráma, néha jól esik egy könnyed nevetés is.

De persze nem csak a színházat szeretjük, hanem nagyon szívesen járunk el koncertekre és moziba is. Ez a közös érdeklődésünk az, ami összehozott minket anno az egyetem alatt. Egy koncerten találkoztunk, amikor én 21 voltam, a férjem pedig 22 éves volt. Örülök neki, hogy sikerült olyan társat találnom, aki osztja a művészetek iránti szenvedélyemet. És hát mit ne mondjak, a gyerek is a szülőkre ütött. A kislányunk, Hanna most nagycsoportos óvodás, és már most látszik rajta, hogy egy nap még színésznő lesz belőle. Tudom, tudom… sok szülő állítja ezt a gyerekéről, de én komolyan is gondolom. Olyan átéléssel tud előadni érzelmeket. Rendszeresen tart nekünk otthon kisebb performanszokat. Ha egy kicsit nagyobbacska lesz, mindenképpen visszük magunkkal őt is a színházba. És ha végül úgy dönt, hogy ezt a pályát választja, akkor támogatni is fogjuk benne!

Most egyelőre azonban a legfontosabb az, hogy kellőképpen fel tudjuk Hannát készíteni az iskolakezdésre, ugyanis szeptemberben általános iskolás lesz. Mivel most nem szerettük volna iskolai előkészítő foglalkozásokra beíratni, a pandémiának hála, inkább a magunk kezébe vettük az irányítást. A legjobbnak láttuk iskola előkészítő feladatlapok beszerzését, hogy mi magunk is kivehessük a részünket Hanna tanításából. Ezek az iskola előkészítő feladatlapok ugyanis profi szakemberek által lettek összeállítva, de olyan jól követhetők, hogy még a pedagógus végzettséggel nem rendelkező szülők is remekül tudják használni. Mi pont erre vágytunk – délutánonként leülünk kicsit Hannával, és minden nap megoldunk pár feladatot a Látogatás a tudás birodalmába című játékos feladatgyűjteményből.

A játékos, színes feladatoknak köszönhetően Hanna már szinte várja, hogy hazaérjen az óvodából, és elkezdhessük a tanulást. Ez számomra is nagyon megnyugtató, mert jól esik látni azt, hogy milyen érdeklődő, és örül az új tudásnak. A fejlődés már most látványos a képességeit tekintve. Az iskola előkészítő feladatlapok segítségével biztosra veszem, hogy sikerélmények fogják őt érni az általános iskola első osztályában. Szülőként nem is kívánhatnék mást.

iskola előkészítő feladatlapok

Máris megmondom, hogy én miért ajánlanám nagyon szívesen a Szilvia logopédia oldaláról rendelhető iskolai előkészítő feladatlapokat. Az 5-7 éves korosztály számára számos diszlexia-prevenciós alapokra épülő kötet elérhető, ráadásul megfizethető áron. A kötetek segítségével otthon is lehetősége nyílik a szülőknek szakszerű felkészítést tartani a gyerkőcöknek az iskolában rájuk váró feladatokra. A könyveknek köszönhetően olyan alapvető képességeket szerezhetnek meg, amelyekre mindenképpen szükségük lesz a jövőben, ha könnyedén akarják venni az általános iskola által felállított akadályokat. Többek között segítenek a szókincs, ritmusérzék, emlékezőképesség, a téri orientáció, kifejezőképesség és a hallási és vizuális figyelem fejlesztésében és emellett a gyerekek általános ismereteit is bővítik. A könyv “instruktora”, aki végigvezeti a kisgyereket a feladatokon a kedves Holi nevű bagoly. A bölcsesség szimbólumaként ismert bagoly helyett nem is találhattak volna jobbat.

Az iskola előkészítő feladatlapok profizmusát és hatékonyságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a lelkes szülők mellett szakemberek is előszeretettel alkalmazzák. Számos gyógypedagógus, logopédus és intézmény alkalmazza őket a terápiák, foglalkozások során. Sőt, a Montessori és Waldorf intézmények, valamint egyházi óvodák fejlesztő programjai közé is beépíthetőek ezek a feladatok.

Mint ahogy az oldal is leírja, a gyerekek élmények nélkül sokkal nehezebben tanulnak, és a színes illusztrációk és játékos feladatok pont ezt teszik egyszerűbbé. A kötet természetesen a könnyebb feladatokkal indít, és fokozatosan halad az egyre összetettebb, nagyobb koncentrációt igénylő feladatok felé. Azonban, ha úgy érezzük, a feladatok sorrendje variálható is a gyerek képességeinek megfelelően. Ráadásul a közös tanulás csodálatos szülő-gyerek programnak bizonyul. Munka után megnyugvással tölt el engem is és a férjemet is, hogy leülünk a gyerkőccel, és segítünk neki felkészülni az általános iskolai kihívásokra. Ez a közös program a családi kötelékeket is erősíti, és reméljük, hogy Hanna is szívesen fog rájuk visszaemlékezni majd nagyobb korában.

Hamarosan egyébként befejezzük a Látogatás a tudás birodalmába 1 feladatgyűjteményt. Amikor ezt a könyvet beszereztük, több más könyvet is rendeltünk a Szilvia logopédia oldaláról. A Látogatás a tudás birodalmába 2, és a Látogatás a hangok birodalmába csomagokat is megvettük. Arra gondoltunk ugyanis, hogy ha a gyerekből egyszer előadóművész lenne, akkor érdemes már egészen fiatalon megtanulnia a helyes artikulációt. A Látogatás a hangok birodalmába csomag pedig éppen ebben segítene Hannának. A könyvcsomag az általában problémás L-R és S-ZS-CS hangok helyes kiejtésére fókuszál. Azt már észrevettük, hogy Hanna nehezen különbözteti meg az L és R betűt az élő beszédben, ezért gondoltuk, hogy biztosan jól fog jönni egy kis gyakorlás. A könyvek mellett ehhez a csomaghoz még egy applikáció, és 3 fejlesztő játék is tartozik. Így a könyvek szereplői megelevenedhetnek, és Hanna is hallhatja a helyes kiejtést.

A Szilvia logopédia oldalát mi néhány hónappal ezelőtt fedeztük fel az egyik barátnőm ajánlására. Az ő kisfia másfél évvel idősebb Hannánál, így ő már lassan el is végzi az első osztályt. Mielőtt bekerült volna az általános iskolába, a barátnőm pontosan a Látogatás a tudás birodalmába 1-2 kötetekkel készítette fel, elképesztő sikerekkel. Nem csoda, hogy a kisfiú minden tantárgyban jeleskedik eddig. Most pedig én ajánlom minden szülőnek, hogy nézzen szét az oldalon, és válogasson az elérhető segédanyagok között. Nem csak könyvek, hanem matricák és szókártyák is rendelhetőek. Attól pedig senki se féljen, hogy nem tudja majd, hogyan kell használni őket. Az oldal ugyanis ebben is segítséget nyújt a szülők számára.

Ha végül vásárlásra adnátok a fejeteket, akkor örömmel jelzem, hogy a megrendelés folyamata is roppant egyszerű. A megrendelő oldalon csupán ki kell választani, hogy melyik kötetet vagy csomagot szeretnénk megrendelni, és hányat. Utána meg kell adni az elérhetőségeket, kiválasztani a fizetési és szállítási módot, és már le is adható a rendelés. 15.000 forint értékig lehetőség van az utánvétes fizetést is kiválasztani. Én személy szerint inkább az online bankkártyás fizetést választottam, ugyanis az oldalon azt írták, hogy az előre fizetett termékeket már 36 órán belül kiszállítják. És ez valóban így is történt. A rendelés leadásától számított 2. napon mi már otthon ültünk és együtt nézegettük Hannával a könyv illusztrációit. Ha valaki nagyobb tételben rendelne, annak is van egy jó hírem: 26.000 forint feletti rendelés esetén átvállalják a kiszállítási költséget, ami egyébként 1090 forint lenne!

Kíváncsi vagyok, hogy Hanna hogyan fog teljesíteni az első osztályban. Bár biztos vagyok benne (és ezt most mindenféle elfogultság nélkül mondom), hogy hála ezeknek a szuper iskola előkészítő feladatlapoknak, az egyik legjobb tanuló lesz az osztályában.