Színház és energetikai tanúsítvány – most mindkettő elérhető a neten pár kattintással!

Rengeteg iparágat nagyon komoly kihívások elé állít a világban jelenleg uralkodó szituáció. Azonban az emberi találékonyság lényegében végtelen, mindenre tudunk valami megoldást találni. Ez a túlélési ösztön mindig csodálattal tölt el, meg persze végtelen erőt is ad, amikor megint azt látom magam körül, hogy bármilyen mély is a gödör, van belőle kiút.

Ékes példája ennek a színházak túlélési stratégiája. Jártatok már online színházban? Hát most ezt is megtehetitek! Szerintem ez egy szuper lehetőség, mert így azok is hozzájuthatnak egy ilyen élményhez, akik normál esetben nem feltétlenül tudnak feljönni egy fővárosi előadásra. Az pedig, hogy mennyire őrzi meg az ünnep jellegét egy ilyen otthoni műsor, csak a nézőn múlik. A lényeg, hogy van előadás, van munkájuk a színházi dolgozóknak és a közönség sem marad szórakozás nélkül. És tényleg csak néhány kattintás az egész.

Épp ahogy az is, hogyha energetikai tanúsítványt kell csináltatnunk. Egy kedves barátom, Klári mesélte a múlt héten, hogy most csináltatott egy ilyen tanúsítványt az e-tanusitas.eu segítségével. Most fogja eladni a lakását és összeköltöznek a kedvesével és – mint az idő közben kiderült – már csak úgy lehet bármilyen ingatlant eladni, hogyha van hozzá érvényes energetikai tanúsítvány.

Ha fogalmatok sincs mi ez, nézzetek körül esetleg az említett e-tanusitas.eu weboldalon, mert ott aztán minden információ össze van szedve a témában. Egy egész tájékoztató oldalt találhattok például arról, hogy pontosan mi is ez a tanúsítvány, milyen kategóriák léteznek, amikbe megtörtéhet a besorolás és hogy hogyan és mennyiért jönnek házhoz mindezt elvégezni.

A honlapról kiderül, hogy erre a dokumentumra már nagyon régóta szüksége van annak, aki bármilyen lakásügyleteket bonyolítana. Ez végülis valahol érthető, hiszen ez olyan, mintha egy pontos leírást adnánk egy háztartási berendezés energetikai besorolásáról, csak itt maga a lakás a berendezés.

A tanúsítványra vonatkozó első szabályozás 2009-ben volt, ami még csak az új építésű ingatlanoknál tette kötelezővé az energetikai tanúsítvány meglétét, aztán 2012-ben érkezett ennek a kiegészítése, amikor a régi építésű lakások és házak is bekerültek ugyanebbe a kalapba. Érdekes módon azonban ennek a szükségessége nincs benne a köztudatban, ezért sokszor éri meglepetés az eladót – és így akár a vevőt is – az utolsó pillanatban. Hiszen egy lakás eladásának nem feltétlenül az első lépése, hogy felkeressek egy ügyvédet, aki erről tájékoztathat. Ez a mozzanat sokkal inkább a folyamat végén szokott előjönni, így hát nem ritka, hogy valaki a szerződéskötést épp hogy megelőzve tudja csak meg, hogy még szereznie kell egy energetikai tanúsítványt.

Itt jön ismét képbe az e-tanusitas.eu, mert nem elég, hogy náluk lehet ilyen felmérést igényelni, amiből aztán elkészítik ezt a dokumentumot, de ráadásul képesek mindezt villámgyorsan is elvégezni. Mert hát, ha már ott tartunk, hogy szerződéskötés, akkor nem valószínű, hogy olyan sok időnk van hátra, az ügyvédi díjak pedig elég magasak.

Ehhez képest egy energetikai tanúsítványnak egyáltalán nincs megfizetethetetlen, vagy borsos ára, függetlenül attó ráadásul, hogy milyen gyorsan készül el. Minden ár megtalálható a honlapon, tehát itt sincs ferdítés, titkolózás. A végösszeget befolyásolja, hogy hol kell elvégezni a felmérést – vidéken vagy Budapesten -, illetve, hogy milyen jellegű az épület – lakás vagy családi ház. Sok magyarázni való ezen nincs, hiszen adja magát, hogy egy családi házban több átvizsgálásra szoruló pont adódhat, mint mondjuk egy 5. emeleti panellakásban. Ettől függetlenül azért olyan hatalmas árbeli különbségre nem kell számítani, 1-2 ezer forintokról van szó kategóriánként – mármint ami a különbséget illeti.

Az e-tanusitas.eu-hoz fut be az itthoni energetikai tanúsítvány rendelések 10%-a, ezt pedig két dolgot biztosan jelent. Az egyik, hogy hatalmas tapasztalattal rendelkeznek ezen a területen és megbízhatóan végzik a munkájukat. A másik, hogy valóban jók abban, amit csinálnak és ha azt mondják, hogy villámgyorsak, akkor az valóban úgy van. Nem véletlen, hogy Klári is őket választotta az energetikai tanúsítvány elkészíttetéséhez.

A honlapjukon található űrlap segítségével könnyen és gyorsan fel lehet velük venni a kapcsolatot, ezért azt ajánlom, hogyha energetikai tanúsítványra, vagy akár értékbecslésre van szükségetek, akkor bátran keressétek fel őket a megadott címen.

e-tanusitas.eu