Színházat kerestem, de valami sokkal jobbat találtam

Egészen kicsi korom óta rajongok a színházért. Szinte teljesen mindegy, hogy milyen műfaj, ki játszik benne, melyik színházban adják… Csak menni akarok, menni és menni. Az hiszem ennek köszönhető, hogy nemrég ráébredtem: szeretem ugyan a budapesti színházakat, de már mindegyikben voltam vagy ezerszer, és jó lenne valami új inger is.

Ekkor támadt az az ötletem, hogy milyen király lenne már utánanézni, hogy az ország más nagyvárosaiban milyen színházak vannak, és egyfajta bakancslistaként végiglátogatni mindet, ami csak érdekel. Mivel egyik kedvenc műfajom a bábszínház – egészen kicsi koromtól mostanáig valamiért egyszerűen rabul ejt az a varázslatos világ – így elsőként ilyen színházakat kezdtem el keresgélni. Ezáltal pedig össze is állítottam az első tematikus, kifejezetten bábszínházakra koncentráló “Felfedezem az ország színházait!” bakancslistám.

A bábszínházak keresgélése közben akadtam rá egy weboldalra, aminek köszönhetően jó pár ponttal kibővült a felfedezendő színházak listája. Találtam olyan bábszínházat is, amit nem ismerek, illetve az országbejáró színháztúra mellett a Csallóköz-Szigetköz felfedezése is érdekelni kezdett, mivel a weboldal számos színes látnivalót gyűjt össze, és így nagyon nagy kedvet csinál a régió felfedezéséhez.

A www.cultractive.eu/latnivalok oldalra jutva személyes érdeklődésünknek megfelelő programokat és javaslatokat találunk, melyek megismertetik velünk az ország egyik festői régióját, a Csallóközt. A ránk váró látnivalók között keresgélhetünk aszerint, hogy az épített örökség, a természeti kincsek vagy a kulturális és gazdasági értékek iránt érdeklődünk-e leginkább, emellett pedig magunk is megadhatunk keresőkifejezéseket, hogy még jobban szűrhessük az amúgy rengeteg felkínált lehetőséget.

Ha kedvcsinálásra van szükségünk, a www.cultractive.eu/latnivalok oldalon böngészhetjük a látnivalókat, képeket és rövid leírásokat mutató galériában.

Ha egyszerűbb és átláthatóbb keresésre vágyunk, választhatunk egy letisztult listát.

Ha már eldöntöttük, hogy mit szeretnénk megnézni és már csak az út megtervezése van hátra, meg tudjuk nézni, hogy helyezkednek el az egyes látnivalók a térképen.

Illetve lehetőségünk van a galéria és a térkép együttes nézetére is. Ez valószínűleg abban az esetben hasznos, ha szeretnénk keresni valami érdekeset a szállásunkhoz vagy az eredeti úti célunkhoz közel.

A Cultractive weboldalán keresgélve kicsit – vagy inkább nagyon – elkalandoztam a színházas témától, egy idő után ugyanis már nem csak a színházakon kívüli egyéb látnivalókat nézegettem, hanem különböző típusú és témájú túraterveket és aktív pihenési – pl. biciklizés, vízitúra – lehetőségeket is. A weboldalon felvillantott képeknek köszönhetően ugyanis komolyan kedvet kaptam a Csallóköz alapos bejárásához.

A színházas témához visszakanyarodva kiderítettem, hogy a térségben – egész pontosan Győrben – van egy bábszínház, aminek mindenképp helye van a színházas bakancslistámon. Ezután úgy döntöttem, jegelem kicsit a színházas listát, maradtam a www.cultractive.eu/latnivalok oldalon és elkezdtem megtervezni egy másik, színházas témától független, a Csallóköz és a Szigetköz mesés kincseinek minél jobb megismerését segítő bakancslista összeállításába.